Do zrobienia gulaszu potrzebne są nam te warzywa, które każdy wegetarianin ma w lodówce: seler, pietruszka, marchewka i czerwona soczewica. A więc nic wyszukanego i drogiego, a efekt naprawdę świetny.

Potrzebować będziemy:

  • 1/2 dużego lub 1 średni seler,
  • 2 pietruszki,
  • 3 marchewki,
  • 1/2 kubka czerwonej soczewicy,
  • sól i przyprawa curry.

Seler, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy na kawałki. Zalewamy wodą ponad poziom warzyw, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie i dusimy na małym ogniu do miękkości. W międzyczasie zagotowujemy kubek wody, lekko solimy i wrzucamy do niego 1/2 kubka czerwonej soczewicy. Również gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu soczewicę dodajemy do warzyw (większość wody powinna już z warzyw wyparować, jeśli jest jej nadal za dużo, to nadmiar należy odlać), przyprawiamy solą i przyprawą curry. Podajemy z pieczonymi ziemniakami (pokrojone w cząstki, podgotowane, upieczone w piekarniku z termoobiegiem, posypane tymiankiem) i sałatką z rukoli i pomidorów. Smacznego:)

DSC04791